Manuel Tekerlekli Sandalyeler Hakkında

Manuel Tekerlekli Sandalyeler Hakkında

Tekerlekli sandalyeler; hastalık, yaşlanma, sakatlık veya engellilik gibi kişinin yürümesine engel teşkil eden durumlarda akla ilk gelen ürünlerdir. Bu rahatsızlıklar serebral palsi, spastik paralizi, spina bifida, kas hastalıkları gibi hastalıklar olabilmektedir. Tekerlekli sandalyeler, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda geniş yelpazede farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Bunların başlıcaları; ayağa kalkar tekerlekli sandalye, sırtlık ayarlı tekerlekli sandalyeler veya sporcu tekerlekli sandalyeleri olan aktif tekerlekli sandalyeler gibi ihtiyaca yönelik spesifik özelliklerde olabilirler. Tekerlekli sandalyeler arasındaki en önemli ayrım ise manuel tekerlekli sandalyeler ve akülü tekerlekli sandalyelerdir. Manuel tekerlekli sandalyeler, akülü sandalyelerin aksine tamamen kol gücü ile sürüşün sağlandığı tekerlekli sandalye modelleridir. 

 

Manuel tekerlekli sandalye modelleri; şase koltuk, ayaklıklar, kolçaklar ve dört adet tekerlekten oluşmaktadır. Tekerlekli sandalyenin ön tarafındaki tekerlekler genellikle arka tekerleklere göre daha küçük boyutlarda olurken bunun amacı yüzeyi daha iyi kavrayabilmek ve tekerlekli sandalyenin manevra kabiliyetinin arttırmaktır. Tekerlekli engelli sandalyesinin frenleme sistemi ise arka tekerleklerin hemen yanında ve kullanıcı tarafından rahatlıkla uzanılacak konumda olmasının yanı sıra, refakatçi kullanımını kolaylaştırmak amacıyla, itme çubuklarına da eklenebilmektedir.  Manuel tekerlekli sandalyelerin çoğunluğu katlanabilir özelliktedir. Bu sayede tekerlekli sandalye depolama ve taşınması oldukça kolaylaşabilmektedir.

 

Manuel tekerlekli sandalyeler temelde ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım refakatçi kullanımlı tekerlekli sandalyeler ve daha büyük tekerlekli olan, kullanıcının kendi başına yardım almadan kullanabileceği tekerlekli sandalyeler üzerinedir. Bu temel ayrım dışındaysa; aktif tekerlekli sandalye, spastik tekerlekli sandalye, sporcu tekerlekli sandalye, bariatrik büyük beden tekerlekli sandalyeler şeklinde bir alt ayrım daha yapılabilir.

 
Refakatçi kullanımlı tekerlekli sandalyeler, kullanıcının sandalyenin sürüşünü sağlayabilmek için yardıma ihtiyacının olduğu genellik orta veya küçük tekerleklere sahip olan, refakatçi frenleri olan tekerlekli sandalye modelleridir. Bu tip manuel tekerlekli sandalye modelleri daha çok kısa mesafeli kullanımlar için uygunken, genellikle diğer modellere göre daha hafif tekerlekli sandalyeler olup, kolaylıkla taşınabilen tekerlekli sandalye modelleridir.
 
Kullanıcının refakatçiye ihtiyacı olmadan kendi başına kullanabileceği tekerlekli hasta sandalyesi modelleri ise daha büyük tekerleklere sahip olup hem iç mekanlarda kullanılabilen hem de dış mekanlarda kullanıma daha uygun tekerlekli sandalye modelleridir. Her ne kadar kullanıcı kendi başına, yardım almadan kullanabiliyor olsa da bu tip manuel tekerlekli sandalyelerde de gerektiğinde refakatçi kullanımına müsaade eden itme çubukları da mevcuttur.

 

Etiketler: Tekerlekli Sandalyeler Hakkında Genel Bilgiler
Eylül 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR